5 ФАКТОРИ КОИ ТАЈНО ВЛИЈААТ НА ВАШАТА КОЖА

Загадување на воздухот

Зголемувањето на загадениот воздух може да влијае на вашата кожа повеќе отколку што мислите. Особено ако живеете во голем град… Загадувачите како ултравиолетовото зрачење и чадот и издувните гасови од цигарите се меѓу главните фактори кои влијаат на вашата кожа.

Потрошувачка на шеќер

Сите знаеме дека консумирањето премногу шеќер не е добра работа. Толку многу што и протеините кои се наоѓаат во кожата се склони кон овој процес на гликација.

Вашата кожа може да попушта, да се збрчка или да ја изгуби виталноста поради прекумерното консумирање шеќер.

Разлика во перници

Дали знаевте дека кожата се обновува додека спиете? Ако се регенерира, каде се мртвите клетки? Навлаката за перница е местото каде што се наоѓаат мртвите клетки од вашата кожа. За да ја намалите можноста да го изложите лицето на бактерии, треба да ја менувате навлаката за перница најмалку еднаш неделно.

Екран на мобилен телефон

Сината светлина од вашиот мобилен телефон, лаптоп и ТВ екран може да и наштети на вашата кожа. Светлите движења на екранот може да предизвикаат и брчки на лицето.

Вашата тастатура

Колку често ја чистите вашата тастатура? Колку повеќе го допирате лицето во текот на денот, толку повеќе бактерии имате на рацете ќе се префрлат на вашата кожа.

Една неодамнешна студија покажува дека вашата тастатура е 20.000 пати повалкана од тоалетната школка и е честа причина за инфекции на кожата.

Share on: