РАБОТИ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ПРОДОЛЖУВАЊЕТО НА КОСАТА

Сигурни сме дека има многу урбани легенди кои сте ги слушнале за растење на вашата коса. Дали овие лекови за раст на косата навистина помагаат да расте косата?

Денеска го откриваме нашиот реален карактер и ги споделуваме со вас научните факти за растот на косата.

Продолжете со читање за одговори на прашања како што е она што ви треба за да расте косата, дали е можно брзо да расте косата? Ајде заедно да видиме колку се вистинити или лажни митовите за растот на косата.

1. Косата на сите им расте со иста брзина!

ЛАЖНО/Не на сите им растат влакната со иста брзина и со иста брзина. Здравствената состојба на косата и третманите кои се применуваат на косата може да ја зголемат или намалат оваа брзина.

2. Редовното потстрижување на косата ви расте побрзо!

ЛАЖНО/Една од најчестите грешки за продолжување на косата е редовното потстрижување на косата. Докажано е дека редовното шишање не влијае на брзината на раст на косата.

Растот на косата се јавува на корените. Фоликулите на косата се исто така 4 см под кожата. Фризурата само помага вашата коса да изгледа пополна. Затоа сите мислат дека косата им расте побрзо.

3. Масирањето на скалпот е корисно!

ВИСТИНА/Масажата на скалпот ги зајакнува прамените влакна бидејќи ја забрзува циркулацијата на крвта. Не можеме да кажеме дека директното масирање ќе ја направи вашата коса да порасне подолго, но со масирање на косата правите влакната да изгледаат поквалитетни и посилни.

Со оглед на тоа што квалитетната коса расте без да се скрши, можете побрзо да ја растете косата. Можете да поминувате 3 минути дневно и да го масирате скалпот со врвовите на прстите.

4. Треба да јадете редовно за побрзо да ви расте косата!

ТОЧНО/Исхраната игра важна улога во здравиот раст на многу чувствителните фоликули на косата. Кај луѓето кои се неухранети, се гледа дека прамените од косата се послаби и се откинуваат и паѓаат.

За квалитетна коса треба да консумирате витамин Б. Можеме да кажеме дека консумацијата на зрнеста храна, жолчка од јајце, авокадо, леќа, киноа, пилешко, лосос, бадеми и лешници е особено важна за растот на косата.

5. Колку повеќе ја потстрижувате косата, толку погуста ќе ви расте!

ЛАЖНО/ Сечењето на косата не е меѓу факторите кои влијаат на растот на косата. Кога ќе ја скратите косата, вашата коса повторно ќе порасне со истата дебелина и квалитет.

6. Производите за нега на коса помагаат да расте косата!

ВИСТИНА/Доколку производите за коса што ги користите се добри за вашиот скалп и ја обезбедуваат влагата и хранливите материи што им се потребни на вашите влакна, можете да ја растете вашата коса на здрав начин без да треба да ја исечете. Значи, иако вистинските производи за нега на коса директно не ја растат вашата коса, тие индиректно ви помагаат да ја растете косата.

Серијата Morfose Milk Therapy гарантира дека вашата коса расте здраво, без кршење и станува посилна. Како што вашата коса расте подолго, врвовите на косата ќе изгледаат со ист сјај. Нема потреба да ја потстрижувате косата затоа што не се оштетува или крши.

Share on: